OVER SNURKEN

Snurken is het geluid dat iemand maakt tijdens het slapen als gevolg van een gedeeltelijke blokkade van de luchtweg. Het geluid van het gesnurk verschilt per persoon zowel in volume als in klank. Dit geluid is soms zo sterk dat een partner, huisgenoot of zelfs buren er last van kunnen hebben.
Tijdens slaap verslappen alle spieren. De onderkaak zakt wat naar achter. Aan de onderkaak zit de tong vast, dat is ook een spier. Als de tong verslapt dan zakt hij de luchtweg in waardoor de luchtweg gedeeltelijk geblokkeerd wordt.
Door de vernauwing ontstaat er bij het inademen een onderdruk in de keel waardoor het zachte gehemelte met de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe gezogen worden en gaan trillen; dit veroorzaakt het snurkgeluid.

WAT KUNT U ZELF DOEN TEGEN SNURKEN?

Door met bepaalde zaken rekening te houden kunt u wellicht het snurken al verminderen. Denk hierbij aan aanpassingen aan u of uw leefomgeving laten doen. We hebben een aantal van deze zaken voor u op een rijtje gezet:

  • Slaap in een koele, goed geventileerde ruimte.
  • Eet geen zware maaltijden vlak voordat je naar bed gaat.
  • Vermijd koffie of alcohol in de laatste 2 uur voor het slapen gaan.
  • Slaap in een rustige, donkere ruimte.
  • Vermijd zware lichamelijke inspanning voor je gaat slapen.
  • Streef naar een goed lichaamsgewicht door gezond te eten en voldoende te bewegen.
  • Zorg voor een regelmatig leefpatroon, waarbij eventuele slaapmiddelen en kalmerende middelen niet meer nodig zijn.
  • Stop met roken.

DE BEHANDELING VAN SNURKEN EN SLAAPAPNEU MET MRA

Bij lichte of matige slaapapneu is behandeling met een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) vaak de 1e keus van therapie. Dit is na CPAP de meest voorkomende behandeling voor slaapapneu in Nederland. Een MRA zorgt voor een onverstoorde ademhaling tijdens de slaap, waardoor het snurken en de apneu afnemen.

Het MRA bestaat uit twee delen: één voor de onderkaak en één voor de bovenkaak. Het MRA houdt de onderkaak naar voren tijdens het slapen. Op die manier kan de tong de ademhaling niet blokkeren en wordt de keelholte ruimer.

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN VRIJBLIJVEND CONSULT